پول برای برآورده کردن نیازها و خواستهها در جامعهی ما ضروری است و همه به مهارتهای مدیریت مالی نیاز دارند. این مهارتها از عقاید، نگرشها، عادتها و ارزشهایی که در دوران کودکی و در حین رشد، در مورد پول کسب میکنیم، ناشی میشود. بدیهی است که آموزش مالی برای همه ضروری است. کودکانی که یاد میگیرند برای مخارج و هزینههایشان برنامهای داشته باشند و آن را اجرا کنند، اعتماد به نفس بیشتری خواهند داشت.
بهعلاوه آنها بیش از سایر کودکان به تواناییهایشان در تصمیم گیری اعتماد دارند و متکی به خود هستند. آنها زودتر میتوانند با مفاهیم مهم اقتصادی مانند اعتبار، مالیات و بیمه آشنا شوند و شروع به سرمایه گذاری برای زندگی آیندهشان کنند. آمادگی کودکان برای یادگیری بیش از آنکه به سن آنها بستگی داشته باشد به علایق، تواناییها، سطح فهم و نیازهایشان وابسته است.
والدینی که از روش های یادگیری کودکان آگاهی دارند، میتوانند از سنین پایین، فرصتهای یادگیری مفیدی را برای آنها ایجاد کنند. کودکان آنچه والدینشان با پول انجام میدهند و احساسی را که در مورد پول دارند، مشاهده میکنند. آنچه کودکان میبینند و میشنوند بر نگرشها و ارزشهایی که در آنها شکل میگیرد، تأثیر میگذارد. به همین دلیل والدین باید نگرشهای خود در مورد پول و روشهایی را که برای خرج کردن پول استفاده میکنند، ارزیابی کنند.
آیا همیشه سعی میکنید که به تعهدات مالیتان پایبند باشید؟ آیا در مورد مسائل مالی آرام و منطقی هستید یا پول باعث ایجاد درگیری و طغیانهای احساسی میشود؟ آیا پولهایتان را بر اساس هواوهوس خرج میکنید یا برای خرج کردن آن برنامه دارید؟ والدین میتوانند با وارد کردن کودکان در بحثهای معمول خانوادگی به آنها کمک کنند که مسائل مالی را درک کنند.
این کار باعث میشود کودکان بهتدریج درک کنند که درآمد خانواده برای چه مواردی هزینه میشود و اهداف مالی کوتاهمدت و بلندمدت خانواده چه هستند. کودکانی که وضعیت مالی خانواده را درک میکنند، کمتر از سایر کودکان درخواستهای مالی غیرمنطقی دارند. شما باید قوانینی اساسی را برای این جلسات خانوادگی تعیین کنید و بهخوبی مشخص کنید که فرزندتان به چه طریقی باید در آنها مشارکت داشته باشد.
بهعلاوه باید بر اهمیت محرمانه بودن این بحثهای خانوادگی تأکید کنید و از کودک بخواهید که مسائل مطرحشده در جلسات خصوصی خانوادگی را برای دیگران بازگو نکند. بعضیاوقات باید برای فرصتی برنامه ریزی کنید تا بتوانید درس خاصی را به فرزندتان بیاموزید. همیشه بهیاد داشته باشید که فرزندتان از تعاملات و تجربههای واقعی بیشتر میآموزد تا از تصمیمهایی که بعد از سخنرانیها و گفتگوهای یکطرفهی شما گرفته میشود.
افغانستان بدلیل نبود آموزشهای معیاری و نبود آگاهی در رسانهها از این موارد محروم است. خانوادهها باید از هم اکنون برای فرزندان خود برنامه های خوبی داشته باشند و از رسانه های دیگر در این بخشها فعالیت دارند کمک بگرند.
- نویسنده : فاطمه زنگنه
Thursday, 21 November , 2024