از هفدههمین سالیاد رسمی شدن زبانهای اوزبیکی و ترکمنی در قانون اساسی کشور، امروز با برگزاری محفلی در کابل گرامیداشت شد. در این محفل سخنرانان، زبانهای اوزبیکی و ترکمنی را از جمله زبانهای تاریخی کشور دانستند و بر تقویت این زبانها تأکید کردند.
محمد طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت که زیبایی افغانستان در تنوع زبانی و فرهنگیاش است و زبانهای اوزبیکی و ترکمنی عظمت و شکوه بزرگ در تاریخ افغانستان دارد.
به گفتۀ وی تقویت زبانهای بومی جز اولویتهای وزارت اطلاعات و فرهنگ است و گفت که این وزارت آثاری را که به این زبانها تولید میشود، چاپ میکند.
محمد طاهر زهیر افزود: وزارت اطلاعات و فرهنگ آمادۀ همکاری برای تقویت این زبانها است و به همین منظور، ۲۹ میزان به عنوان روز زبان اوزبیکی درج تقویم شده است.
عنایت الله بابر فرهمند، معاون اول شورای عالی مصالحۀ ملی بیان کرد که هفده سال پیش در چنین روزی زبانهای اوزبیکی و ترکمنی به عنوان زبان سوم رسمی کشور، درج قانون اساسی کشور شد، ولی تا حال برای تقویت این زبانها توجه جدی صورت نگرفته است.
به گفتۀ وی گویندگان این زبانها حق دارند به زبان مادری شان تحصیل کنند. بابر فرهمند، از حکومت خواست که زبان اوزبیکی به عنوان یک مضمون در نهادهای آموزشی کشور تدریس شود.
مولوی عطاالرحمن سلیم، پیام داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحۀ ملی را به این مناسبت خواند. در پیام آمده است که داشتههای فرهنگی اوزبیک زبانان، جز مفاخر فرهنگی کشور محسوب میشود و این زبان تاریخ درخشان دارد. در این پیام بر تقویت زبانهای اوزبیکی و ترکمنی تأکید شده است.
در این محفل دکتر عباس بصیر، وزیر تحصیلات عالی بیان کرد که تا زمانی که زبانهای اوزبیکی و ترکمنی به زبان آموزشی و علمی تبدیل نشود، این زبانها رشد نخواهد کرد.
وی علاوه کرد که وزارت تحصیلات عالی کوشش میکند که این زبانها را شامل نهادهای تحصیلی کند.
رنگینه حمیدی وزیر معارف کشور از چاپ و توزیع چهار صدهزار کتاب در معارف کشور به زبان های ازبیکی و ترکمنی خبرداد و گفت که این روند تا مرحله رفع نیاز در این بخش ادامه خواهد داشت.
در این محفل، اعضای شورای ملی، شخصیتهای فرهنگی، نویسندگان و جوانان اشتراک کرده بودند.
- نویسنده : مریم متین
- منبع خبر : هفتهنامه سفیر
Friday, 22 November , 2024