اسناد محرمانه استخباراتی امریکا که به تازگی از حالت طبقهبندی بیرون شده است، نشان میدهد که طالبان و رهبران این گروه در دهه ۹۰ میلادی، سود هنگفتی از کشت و تجارت مواد مخدر میبردند و حتا فرمان ملا عمر برای منع کشت تریاک باعث افزایش قیمتها و سود بیشتر برای این گروه شد. در ماه حمل […]
اسناد محرمانه استخباراتی امریکا که به تازگی از حالت طبقهبندی بیرون شده است، نشان میدهد که طالبان و رهبران این گروه در دهه ۹۰ میلادی، سود هنگفتی از کشت و تجارت مواد مخدر میبردند و حتا فرمان ملا عمر برای منع کشت تریاک باعث افزایش قیمتها و سود بیشتر برای این گروه شد. در ماه حمل امسال نیز طالبان کشت خشخاش را در افغانستان ممنوع کرد که در اثر آن نرخ تریاک در بازار هلمند و فراه چند برابر افزایش یافت.
به گزارش«انریدکت»، پایگاه انتشار اسناد غیرطبقه بندی شده، این اسناد «اداره تخمین استخبارات ملی امریکا» که در سال ۲۰۰۱ تهیه شده بود و اکنون توسط آرشیو امنیت ملی امریکا منتشر شده، میگوید که با روی کار آمدن طالبان در ۱۹۹۴ تولید مواد مخدر در افغانستان به صورت سرسامآوری افزایش یافت و طالبان با قاچاقچیان بینالمللی مواد مخدر همدست شدند.
طبق تخمین این اداره، در سال ۲۰۰۰ افغانستان ۷۲ درصد تریاک جهان را تامین میکرد. در شرح پیوند طالبان با بازار تجارت مواد مخدر آمده است که طالبان در این سالها با «اتحاد کویته»، یک شبکه بینالمللی مواد مخدر که با اسامه بن لادن نیز ارتباط داشت، همسو شد.
اتحاد کویته ایتلافی میان سه گروه قدرتمند قاچاق مواد مخدر بود و این مافیای مواد مخدر از طالبان حمایت مالی میکرد و در استخدام جنگجو به این گروه کمک میکرد. با ممنوع شدن کشت خشخاش در افغانستان در سال ۱۹۹۹ توسط فرمان ملا عمر، قیمتهای مواد مخدر یکباره افزایش یافت. در اسناد محرم استخباراتی امریکا ادعا شده است که فرمان ممنوعیت ملا عمر هیچ تاثیری بر کاهش کشت و قاچاق تریاک یا خشخاش نداشت. رهبر طالبان در سال ۲۰۰۰ نیز دوباره کشت تریاک را ممنوع اعلام کرد.
علت این ممنوعیت توسط ملا عمر، بر اساس اسناد منتشرشده، قطعنامههای ۱۲۶۷ و ۱۳۳۳ شورای امنیت ملل متحد بود که افزایش تولید تریاک را در افغانستان محکوم میکرد. نظر به این اسناد، طالبان میخواستند با صدور فرمان ممنوعیت کشت خشخاش از یک سو زمینه را برای به رسمیت شناختن حکومت خود مساعد کند و از سوی دیگر از افزایش قیمتها سود ببرد.
اکنون نیز وضعیت مشابه به وجود آمده است و طالبان در پی این است تا حکومتش توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شود. برای این کار طالبان بار دیگر حاضر شده است تا کشت و قاچاق مواد مخدر را ممنوع اعلام کند. این ممنوعیت نه به ضرر، که به سود گروهی است که در بیست سال اخیر یکی از منابع عمده عایداتش مواد مخدر بوده است.
- نویسنده : فخریه نادری
- منبع خبر : آژانس خبری سفیر
Friday, 27 December , 2024