در این روزهای سخت کرونایی، تقریبا تمام افراد سعی میکنند با رعایت موارد صحی مثل استفاده از ماسک در محیط بیرون، فاصلهگذاری اجتماعی و شستن صحیح دستها از خودشان و دیگران در برابر ویروس کرونا (COVID-19) محافظت کنند؛ اما برای افرادی که تازه زایمان کردهاند و کودک شیرخوار دارند، سؤالات زیادی درمورد دوران شیردهی و کرونا مطرح میشود.
به یاد داشته باشید که محققان هنوز در حال بررسی ویروس کرونا هستند و تحقیقات دارویی همچنان ادامه دارد، اما چیزی که تا امروز میدانند این است که شیردادن به کودک بیخطر است. بااینحال، این وضعیت احتیاطهای ویژهای را طلب میکند، بهویژه اگر هرگونه علائمی از بیماری ویروس کرونا دارید.
هرچند تحقیقات در این زمینه محدود است، محققان کرونا تاکنون SARS-CoV-2 (ویروس کرونای جدید) را در شیر مادر پیدا نکردهاند. بهجز دو موردی که در چین گزارش شد، در سایر موارد، در شیر خانمهایی که در سهماهه آخر بارداری به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدند، اثری از بیماری وجود نداشت. درنتیجه این دو مورد تعداد مناسبی برای نتیجهگیری نیست.
هر دو خانم نوزادان سالمی به دنیا آوردند که عفونت کرونایی نداشتند. مادران از تماس پوستی با نوزاد منع شدند و تا زمان بهبودی، از کودکشان جدا شدند. همچنین، هرچند ما بهتازگی در حال شناخت SARS-CoV-2 هستیم، محققان بهخوبی از ارتباط نزدیک بین ویروس سارس و کرونا باخبر هستند و میدانند که ویروس کرونا هم مانند سارس در شیر مادر وجود ندارد؛ اما مطالعات پزشکی بیشتری در این زمینه لازم است. اگر در مورد شیردادن به نوزادتان تردید دارید، با پزشک مشورت کنید.
راهنمای شیردهی در دوران کرونا
اگر میتوانید به نوزادتان شیر دهید، حتما به این کار ادامه دهید، اما نگران نباشید؛ راهنمای خاصی برای حفاظت نوزاد در دوران همهگیری ویروس کرونا وجود دارد. زمانی که شخص ناقلِ ویروس کرونا عطسه، سرفه یا صحبت میکند، ویروس کرونا ازطریق قطرات کوچک موجود در هوا منتشر میشود. درواقع به زبان ساده، این ویروس دوست دارد قبل از اینکه حتی علائمی در بعضی از افراد ایجاد کند، وارد بینی افراد دیگر شود. پس متأسفانه شما حتی قبل از اینکه علائمی داشته باشید، میتوانید این ویروس را منتقل کنید. حتی ممکن است هیچوقت علائمی نداشته باشید، اما ناقل ویروس باشید.
گرچه گفتیم که شما نمیتوانید ویروس را از طریق شیرتان منتقل کنید، درعینحال، ازطریق قطراتی که از دهان و بینیتان خارج میشود یا با تماس با کودک و نزدیککردن او به صورتتان، این ویروس منتقل میشود. به همین دلیل اگر علائم ویروس کرونا را دارید یا تصور میکنید که در معرض ویروس بودهاید، رعایت نکات این مقاله اهمیت زیادی دارد.
باید قبل از هر بار تماس با کودک، دستهایتان را بهدقت بشویید. شستن مرتب دستها بسیار ضروری است، بهویژه قبل و بعد از بلندکردن کودک و یا شیشه شیر یا هر وسیلهای که مربوط به کودک است.
ماسک بزنید
احتمالا عادت دارید که بیرون از خانه ماسک بزنید، اما در داخل خانه چطور؟ اگر به نوزاد شیر میدهید، پاسخ این سؤال باید مثبت باشد! اگر هر علائمی از ویروس کرونا دارید یا حتی کوچکترین تصوری دارید که ممکن است این بیماری را داشته باشید، هنگام شیردادن به نوزاد ماسک بزنید. حتی اگر علائمی هم ندارید، ماسک بزنید.
همچنین در زمان بغلکردن، تعویض پوشک یا صحبت با کودک هم ماسک بزنید. احتمالا این کار برایتان ناراحتکننده است یا کودکتان اوایل وحشتزده یا گیج میشود، اما این کار میتواند از انتقال عفونت ویروس کرونا جلوگیری کند.
سطوح را ضدعفونی کنید
هرچیزی را که لمس میکنید، با پاککنندههای الکلی تمیز و ضدعفونی کنید. این سطوح شامل کابینت، میز تعویض پوشک نوزاد، شیشه شیر و لباسهاست. حتی سطوحی را تمیز کنید که ممکن است لمس نکنید اما قطرات هوا روی آنها قرار میگیرند. همه چیزهایی که ممکن است کودکتان لمس کند، تمیز و ضدعفونی کنید. این ویروس ممکن است روی بعضی از سطوح ۴۸ تا ۷۲ ساعت زنده بماند.
شیرتان را بدوشید
میتوانید شیرتان را بدوشید و از همسر یا اعضای خانوادهتان بخواهید که به کودکتان شیر بدهند. نگران نباشید؛ این موضوع موقتی است. دستتان را بشویید و هر ناحیهای از پوست را که با دستگاه شیردوش تماس دارد، تمیز کنید. ظرف را در فواصل بین شیردهی در آب داغ قرار دهید تا کاملا ضدعفونی شود. اجزای دستگاه شیردوش را بهدقت با آب داغ یا آب و صابون ضدعفونی کنید.
از شیرخشک استفاده کنید
اگر فکر میکنید مریض هستید یا علائم بیماری کووید ۱۹ را دارید، مجبور نیستید به کودکتان شیر مادر بدهید. میتوانید در این مورد، از شیرخشک و شیشه شیر استفاده کنید. شیر مادر نیروی فوقالعاده شما مثل محافظت در برابر انواع مختلف بیماری را به کودکتان منتقل میکند. شیر مادر نهتنها گرسنگی کودک را برطرف میکند، بلکه بهطور خودبهخود اما موقتی، به آنها در برابر بعضی از باکتریها و ویروسها هم مصونیت میدهد.
همانطور که کودک با شیر مادر بزرگ میشود، گویی واکسیناسیونی میشود که از او در برابر بیشتر بیماریهای مسری محافظت میکند. تحقیقی که در سال ۲۰۰۴ روی نوع دیگری از ویروس کرونا انجام شد، نشان میدهد که آنتیبادیهای این ویروس در شیر مادر وجود دارند. آنتیبادیها سربازان کوچکی هستند که بهدنبال نوع خاصی از میکروبها هستند و قبل از اینکه میکروب آسیبی به بدن برساند، آن را از بین میبرند. زمانی که بیمار میشوید و یا زمانی که واکسنی علیه بیماری خاصی دریافت میکنید، بدنتان آنتیبادی تولید میکند.
هنوز مشخص نیست که آیا بدن علیه ویروس کرونا آنتیبادی تولید میکند و یا اینکه آیا این آنتیبادیها وارد شیر مادر میشود یا خیر. اگر این اتفاق بیفتد، به این معنی است که اگر مبتلا به کرونا بودید، میتوانید با شیردهی یا دوشیدن شیرتان و دادن آن به کودک، از او در برابر ویروس کرونا محافظت کنید.
- نویسنده : فرناز تاج بخش
- منبع خبر : هفته نامه سفیر
Wednesday, 4 October , 2023